ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (22/02/2011)

  ΑΘΗΝΑ,  22 / 02 / 2011


     Εχθές ΔΕΥΤΕΡΑ 21/2/2011, το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, μαζί με εκπροσώπους των άλλων  ενώσεων της Ομοσπονδίας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Δ. Κο Κυριάκο ΣΟΥΛΙΩΤΗ, με κύριο θέμα συζήτησης, την μεγάλη καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του οργανισμού (Ο.Π.Α.Δ.), προς τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα και ιατρικά εργαστήρια με τα οποία συνεργάζεται, οφειλές που σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 2009.

     Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Δ., ο οποίος διαφαίνεται ότι καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, μας ανέφερε κατ’ αρχήν την τεχνική δυσκολία που έχει προκύψει μετά την δημοσίευση του Π.Δ. 113/10 (ΦΕΚ 194 Α/22-11-2010), η διόρθωση του οποίου επίκειται άμεσα με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να απεμπλακούν τα εντάλματα πληρωμής, των υποχρεώσεων κάθε οργανισμού του Κράτους και στη συνέχεια, με την πρώτη καταβολή χρημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το 2011, η οποία αναμένεται να γίνει εντός ΜΑΡΤΙΟΥ, να προχωρήσει στην εξόφληση τριών ή τεσσάρων μηνών από τα οφειλόμενα του Οργανισμού, εξοφλώντας απαραιτήτως όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας με τους οποίους συνεργάζεται, τουλάχιστον τους υπόλοιπους μήνες του 2009 και ένα με δύο μήνες του 2010.

     Σημειώνουμε ότι, οι οφειλές του Ο.Π.Α.Δ. προς τους παρόχους για το υπόλοιπο του 2009, κατά δήλωση του οργανισμού, είναι της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

     Πέραν των ανωτέρω ειδήσεων, ο Ο.Π.Α.Δ. είναι σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, για την ανεύρεση λύσης, που θα αφορά την εξόφληση των υποχρεώσεών του για το 2010, έτσι ώστε ο Οργανισμός, να εισέλθει στον ενιαίο φορέα (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), χωρίς το μεγάλο βάρος υποχρεώσεων του 2010, που φθάνει τα 790 εκατομμύρια ευρώ.

     Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, είναι το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των παρόχων υπηρεσιών υγείας που έχουν σύμβαση με τον Ο.Π.Α.Δ., το οποίο συνεχίζεται με την καταγραφή των κλινικών ιατρών μέχρι τέλος ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ και ξεκινάει η καταγραφή των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων τον ΜΑΡΤΙΟ, έτσι ώστε από 1 ΜΑΙΟΥ 2011, το σύστημα να είναι ολοκληρωμένο.

     Πάνω σ’ αυτό το θέμα, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος, ότι σε κάποια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά που κυκλοφορούν πιλοτικά, συνοδεύοντας τα χειρόγραφα που είναι και τα μόνα που ισχύουν σήμερα για την εκκαθάριση, αναγράφονται ηλεκτρονικά τιμές που υπήρχαν στο πρόσφατο Π.Δ. για τις εργαστηριακές εξετάσεις που αναφέρονταν σε υπουργικές αποφάσεις και όχι σε Π.Δ/τα και που οι τιμές των εξετάσεων είχαν μειωθεί, Π.Δ. όμως το οποίο δεν προχώρησε προς δημοσίευση, άρα δεν ισχύει.

     Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι, μετά την ψήφιση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου για την Υγεία και την τροπολογία που αναγνωρίζει την εκκαθάριση των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων που αναγράφονται σε υπουργικές αποφάσεις και μέχρι την πλήρη αναμόρφωση όλων των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, θα δώσει εντολή να αναγράφονται οι τιμές των υπουργικών αποφάσεων που ισχύουν σήμερα. Πάντως και η αναγραφή λανθασμένων τιμών πάνω στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό δεν έχει καμία απολύτως αξία.

     Τέλος, στο τελευταίο θέμα που αφορούσε την ανακοστολόγηση – αναμόρφωση όλων των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, η ενημέρωση ήταν, ότι το Κ.Ε.Σ.Υ., σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, προχωράει στην αποτίμηση 8.500 περίπου εξετάσεων και πράξεων, για να τις παραδώσει μετά στον Υπουργό Υγείας.

     Θα σας κρατούμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

   

           Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας

         Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ                                  Ι. ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ

       Ιατρός Ακτινολόγος                               Βιοχημικός

  BANNER PRIVACY

  banner healthreport

  Τελευταία νέα

  Βρείτε μας στο Facebook