Επιστολή στον Υπουργό Υγείας (28/9/2010)

  Αθήνα 28-9-2010

  Αξιότιμε κε υπουργέ,

   

  Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, σας εύχεται υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο νέο έργο το οποίο σας ανατέθηκε.

  Ο Σύνδεσμός μας είναι απόλυτα σύμφωνος με τις πρώτες προγραμματικές σας δηλώσεις, από τη θέση του Υπουργού Υγείας.

  Οι θέσεις μας για ένα ποιοτικό σύστημα παροχής ιατρικών υπηρεσιών με εξορθολογισμό των δαπανών, μέσα σ’ ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού και σε πλήρη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, είναι πάγιες και κατατιθέμενες αναλυτικά στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας.

  Ως εκ τούτου θα είμαστε αρωγοί των προσπαθειών σας.

  Εκπροσωπούμε το χώρο της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δεν επιβάρυνε με πρόσθετες δαπάνες, ως ποσοστό επί των δαπανών της υγείας, τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Το πάρτι υπερκοστολόγησης των φαρμακευτικών εταιρειών και των προμηθευτών ιατρικών βοηθημάτων, μοσχευμάτων, διαφόρων υλικών κ.α., μας αφορά μόνο στη λογική ότι εξ’ αιτίας αυτού του φαινομένου, χρεοκόπησε η εθνική οικονομία, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι τιμές των ιατρικών εξετάσεων και παρακλινικών πράξεων, παρέμειναν καθηλωμένες.

  Οι διαμαρτυρίες μας, οι υποδείξεις μας και οι προτάσεις μας, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο προέδρων και διοικητών ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών, ήταν διαρκείς και συστηματικές, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εισακούστηκαν, ώστε να μπει μία τάξη στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να σταματήσει έτσι η κακοδιαχείριση, η σπατάλη και η διαφθορά.

  Απεναντίας, μας επιβράβευσαν με τον καλύτερο τρόπο!!!Οι προκάτοχοί σας στο Υπουργείο Υγείας, άφησαν ένα Π.Δ. προς έκδοση, χρονικά στο παρά πέντε, που αφορούσε κάποιες σημαντικές εξετάσεις, με περικοπές στην τιμή κάποιων εξ’ αυτών της τάξης 15% - 35%, για να το προωθήσετε εσείς. Ένα Π.Δ. χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς προκύπτουν οι περικοπές αυτές.

  Ίσως θεώρησαν σκόπιμο ότι ο κανόνας «όλοι υπερκοστολογούν στο χώρο της υγείας, συνεπώς περικοπές αυτής της τάξης θα είναι και λογικές και ανεκτές», αφορά και τον κλάδο μας.

  Ξέχασαν όμως να αναφέρουν, ότι αποζημιωνόμαστε την ακτινογραφία θώρακος 4,05 ευρώ, την ακτινογραφία κρανίου 2,44 ευρώ, τη γενική αίματος και τον έλεγχο χοληστερίνης 2,88 ευρώ, τον έλεγχο σακχάρου 2,26 ευρώ και τόσες άλλες εξετάσεις που οι τιμές τους έχουν να αναπροσαρμοστούν από το 1991.

  Ξέχασαν επίσης την πρότασή μας, ότι αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την οποιαδήποτε κοστολόγηση, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή θα αποτελεί προϊόν επιστημονικής επεξεργασίας ειδικών επί των κοστολογήσεων και όχι την κοστολόγηση μόνο, των εκάστοτε προέδρων του Κ.Ε.Σ.Υ.

  Ως εκ τούτου κύριε Υπουργέ, ζητάμε μία ενημερωτική συνάντηση μαζί σας για τα θέματα του νομοθετικού πλαισίου της κοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων και παρακλινικών πράξεων, αλλά και άλλων σημαντικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ άμεσα, κυρίως για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.), θα πρέπει να προωθήσετε το Π.Δ. με τις 93 αυτές εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς περικοπές, αλλά με τις προ 20ετίας τιμές των υπουργικών αποφάσεων και μέχρι την ολοκλήρωση μιας επικαιροποιημένης και τεχνοκρατικής-επιστημονικής κοστολόγησης όλων των ιατρικών εξετάσεων και παρακλινικών πράξεων.

  Σε αναμονή της συνάντησής μας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτηθεί.

   

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ         ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ

  BANNER PRIVACY

  banner healthreport

  Τελευταία νέα

  Βρείτε μας στο Facebook