Άρθρο Καθημερινής για Θέματα ΦΠΑ (23/6/2010)

  Υποχρεωτικές οι αποδείξεις στα ταξί

  Σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του ΦΠΑ στα διαγνωστικά κέντρα εντοπίζονται μερικές μέρες πριν από την έναρξη του εν λόγω μέτρου και δεν αποκλείεται να προωθηθούν εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αναμένονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ όχι μόνο οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι μεμονωμένοι γιατροί αλλά και αυτές των μονοπρόσωπων ΕΠΕ και των πολυϊατρείων. Προβλήματα παρατηρούνται και ως προς την εφαρμογή του ΦΠΑ στους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές. Οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες φαίνεται να ζητούν παράταση του μέτρου μέχρι το νέος έτος, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

  Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, με ΦΠΑ 11% θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουλίου τα κόμιστρα των ταξί. Από την ίδια ημερομηνία οι εκμεταλλευτές ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.

  Οι αποδείξεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα εκδίδονται από ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα είναι ενσωματωμένοι ή συνδεδεμένοι με τα ταξίμετρα. Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δίνονται οδηγίες για τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις των επιτηδευματιών που εκμεταλλεύονται ταξί. Ειδικότερα:

  – Κάθε ιδιοκτήτης ή μη οφείλει να τηρεί ιδιαίτερο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ταξί, που ο καθένας συνιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται το ταξί κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας του, τηρείται ξεχωριστό βιβλίο εσόδων-εξόδων. Στην από κοινού εκμετάλλευση (κοινωνία) το βιβλίο εσόδων-εξόδων τηρείται από την κοινωνία που συστήνεται από τους συνιδιοκτήτες του ταξί.

  – Οταν ο εκμεταλλευτής απασχολεί οδηγό μισθωτό, καταχωρίζει στο τηρούμενο βιβλίο του όλα τα έσοδα και όλα τα έξοδα, μεταξύ των οποίων και τον μισθό του μισθωτού οδηγού, που καταβάλλεται με μισθοδοτική κατάσταση.

  – Σε περίπτωση απασχόλησης «οδηγού» μη μισθωτού, τα έξοδα λειτουργίας του ταξί βαρύνουν τον εκμεταλλευτή, ο οποίος πρέπει να εκδίδει απόδειξη δαπάνης για την καταβολή της αμοιβής αυτής και να αναγράφει στην απόδειξη αυτή και τους τυχόν φόρους και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις (παρακράτηση φόρου εισοδήματος 10% και χαρτόσημο πλέον ΟΓΑ 3,6%). Το συνολικό ποσό της αμοιβής πρέπει να δηλώνεται από τον οδηγό μη μισθωτό στο σύνολό του ως εισόδημα μη κατονομαζόμενης πηγής.

  Πηγή: Καθημερινή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_23/06/2010_405491

  BANNER PRIVACY

  banner healthreport

  Τελευταία νέα

  Βρείτε μας στο Facebook