Ανακοίνωση - Ενημέρωση (Συναντήσεις με κ.Νικόλη, κ. Σουλιώτη και κ. Δημόπουλο)

                                                                  Αθήνα 23/09/2011

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

     Σε συνέχεια των αποφάσεων του τελευταίου Δ.Σ. του Συνδέσμου μας (Πέμπτη 15/09/11), το Προεδρείο του Συνδέσμου, προγραμμάτισε και προσδιόρισε για την Τετάρτη 21/09/11 διαδοχικές συναντήσεις, με τον Υποδιοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Νικόλη Κωνσταντίνο, υπεύθυνο για οικονομικά θέματα, με τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Δ. κ. Σουλιώτη Κυριάκο και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλο Αντώνη, λόγω απουσίας του Υπουργού Υγείας στο εξωτερικό.

     Τον υποδιοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Νικόλη Κωνσταντίνο τον ενημερώσαμε για το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά κέντρα, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων εξόφλησης των απαιτήσεων μας, από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και του προτείναμε τέσσερις τρόπους-ενέργειες, που θα μπορούσε να κάνει το ίδρυμα για να βοηθήσει στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

     Η πρώτη ενέργεια που του ζητήθηκε, ήταν η εφαρμογή της τροπολογίας του νόμου 3965/11 (Φ.Ε.Κ. 113 Α’), που δίνει τη δυνατότητα σ΄ όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να καταβάλλουν στους συμβεβλημένους προμηθευτές τους, ως προκαταβολή το 90% του αιτούμενου ποσού, μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, άμεσα, πρακτική που εφαρμόζει άλλωστε το Ι.Κ.Α., στις απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών, με τις οποίες έχει σύμβαση.

     Η δεύτερη ενέργεια που του ζητήθηκε, ήταν να προωθήσει προς έγκριση στη διοίκηση του Ι.Κ.Α., τη δυνατότητα εκχώρησης των απαιτήσεων μας (factoring), όσων διαγνωστικών κέντρων το επιθυμούν, για να βελτιώσουν έτσι τη ρευστότητά τους.

     Επίσης του ζητήθηκε να παρέμβει στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μειωθεί ο παράξενα και παράλογα μεγάλος χρόνος αναμονής των επιτροπικών ενταλμάτων, που είναι προς υπογραφή στα γραφεία κάποιων παρέδρων (επιτρόπων).

     Τέλος, του προτείναμε συμψηφισμό των απαιτήσεών μας, με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων μας, που εμείς με τη σειρά μας, οφείλουμε στο ίδρυμα.

     Για τις τρεις πρώτες ενέργειες, η απάντησή του ήταν ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να τις ικανοποιήσει.

     Για το συμψηφισμό που του προτείναμε, μας απάντησε άμεσα αρνητικά, ότι οι υπηρεσίες του ιδρύματος δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας, πλην όμως μας ανέφερε ότι, επεξεργάζονται τον τρόπο, μέσω του οποίου θα μπορούμε να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

     Αμέσως μετά, είχαμε προσδιορίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Δ. κ. Σουλιώτη Κυριάκο, στον οποίο θέσαμε δύο ζητήματα: α) την υπόσχεση που είχε δώσει, ότι με την ψήφιση της τροπολογίας για το 90% που θα αφορά σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσει στην πληρωμή των απαιτήσεών μας από το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., δεδομένου ότι το εν λόγω ταμείο έχει χρήματα και β) τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει σε μερικές Υ.Π.Α.Δ., κυρίως της Αττικής, για την ενταλματοποίηση του 90% των απαιτήσεών μας.

     Από την επιτόπια διερεύνηση μας, τις συναντήσεις και τους διάλογους, με στελέχη του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και των σε καθυστέρηση Υ.Π.Α.Δ., η επίσημη δικαιολογία των εν λόγω διευθυντών, είναι η έλλειψη προσωπικού και σε κάποιες περιπτώσεις, η καθυστέρηση επιστροφής των ενταλμάτων από τους παρέδρους, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους, επικαλούνται έλλειψη προσωπικού.

     Επειδή το Προεδρείο του Συνδέσμου μας, αντιλαμβάνεται ότι η κύρια ευθύνη χρεώνεται στην κακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στους κακούς και ράθυμους Δημοσίους Υπαλλήλους, θα κάνουμε προσπάθεια να παρέμβουμε σε επίπεδο Προέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου, μήπως και διορθώσουμε κάπως την κατάσταση.

     Κλείνοντας, σας ενημερώνουμε ότι η τελευταία συνάντηση που είχαμε προγραμματίσει με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, ανεβλήθη, λόγω κατάληψης του Υπουργείου Υγείας, από εργαζόμενους διαφόρων φορέων που ανήκουν στο εν λόγω Υπουργείο, με αίτημα να μην ισχύσει σ’ αυτούς, η εργασιακή εφεδρεία!!!

   

     Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

   

                                      Μετά τιμής

   

       Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας

  Γιώργος Βουγιούκας                                       Γιάννης Καραμηνάς

  Ιατρός Ακτινολόγος                                            Βιοχημικός

  BANNER PRIVACY

  banner healthreport

  Τελευταία νέα

  Βρείτε μας στο Facebook