Άρθρα 15 και 16 της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.154949/2010 Υπουργικής Απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΔΥΓ/ Γ.Π.οικ. 40456/ 2012 Υ.Α

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο


Κοινοποίηση:

Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά


 

Αθήνα, 11/02/2013

 

 

ΘΕΜΑ: Άρθρα 15 και 16 της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.154949/2010 Υπουργικής Απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΔΥΓ/ Γ.Π.οικ. 40456/ 2012 Υ.Α

 

 

   Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

   Σε συνέχεια των προηγούμενων ενημερώσεων και παραστάσεών μας προς εσάς αλλά και στον Δντη του Γραφείου σας κ. Σ. Πεντέα, επιθυμούμε για μια ακόμα φορά να θέσουμε υπόψη σας ένα πολύ σημαντικό και επείγον ζήτημα για τα μέλη μας και εν προκειμένω τα άρθρα 15 και 16 της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.154949/2010 Υπουργικής Απόφασης.

   Επ’ αυτών θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

    1. Η τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 16 της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης που έγινε από τον προκάτοχό σας κ. Ανδρέα Λοβέρδο στις 09/04/2012 (λίγες ημέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές), προσδιορίζει τους κατασκευαστές ιατρικών μηχανημάτων ως μοναδικούς αρμόδιους να βεβαιώσουν την ύπαρξη ή όχι ανταλλακτικών για τα μηχανήματα αυτά. Όμως είναι γνωστό ότι στην διεθνή αγορά δραστηριοποιούνται πολλές άλλες εταιρίες πέραν των κατασκευαστικών οίκων, οι οποίες διαθέτουν ανταλλακτικά ιατρικών μηχανημάτων. Μερικές από αυτές διαθέτουν εργοστασιακές μονάδες που ακολουθούν ακριβώς τις ίδιες διαδικασίες με τους μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους στην κατασκευή και προώθηση των ανταλλακτικών στην αγορά. Ορισμένες μάλιστα είναι υπεργολάβοι των κατασκευαστικών οίκων.

   2. Τα ίδια ισχύουν και αναφορικά με την τροποποίηση της παρ. 1.δ. του άρθρου 15 όπου και πάλι οι κατασκευαστικοί οίκοι και μόνο αυτοί μπορούν να πιστοποιήσουν πως ένα σύστημα βρίσκεται εντός της «διάρκειας ζωής» του. Η τεχνική επάρκεια των ιατρικών μηχανημάτων καθώς και η διαγνωστική τους ικανότητα πιστοποιούνται από τα επίσημα έγγραφα του κατασκευαστικού εργοστάσιου (product data) όπως και από τα συστήματα πιστοποίησης και ποιότητας που φέρουν (CE mark). Συνεπώς η δήλωση του κατασκευαστή ουδεμία αξία έχει.

    3. Εφόσον τίθενται θέματα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, θυμίζουμε ότι υπάρχει ο επίσημος κρατικός φορέας που ονομάζεται Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), ο οποίος ελέγχει κάθε μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας (παλαιά ή νέα) που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα ιοντίζουσας ακτινοβολίας, για την καλή και ασφαλή λειτουργία τους, εκδίδοντας προς το σκοπό αυτό πιστοποιητικά καταλληλότητας.

   Με την διατύπωση των ανωτέρω άρθρων αποκλείονται οι τρίτοι κατασκευαστές-επισκευαστές ανταλλακτικών ιατρικών μηχανημάτων προς όφελος των κατασκευαστικών οίκων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά αφού οι κατασκευαστικοί οίκοι πλέον αποκτούν μονοπωλιακή θέση. Αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους για τα μέλη μας. Και αυτό την στιγμή που περικόπτετε την αποζημίωση που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για παρακλινικές εξετάσεις με την καθιέρωση της «ασφαλιστικής τιμής» και η χώρα μας καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για την συγκράτηση χρημάτων (ευρώ) εντός των συνόρων της.

   Από τα ανωτέρω είναι πρόδηλο πως οι ανωτέρω διατάξεις προκαλούν μόνο προβλήματα στην αγορά, αφού δημιουργούν μονοπώλιο υπέρ των κατασκευαστικών οίκων αυξάνοντας το κόστος απόκτησης και λειτουργίας των ιατρικών μηχανημάτων, ενώ ακόμη και στην ακραία περίπτωση που για ένα παλαιό μηχάνημα δεν ανευρίσκονται ανταλλακτικά τότε αυτό δεν θα μπορεί να εκτελεί τις εξετάσεις για τις οποίες προορίζεται, αφού δεν θα μπορεί να είναι σε λειτουργία.

    Ζητάμε συνεπώς την επανεξέταση και κατάργηση των ανωτέρω ρυθμίσεων, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του νόμου 3919/2011, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου η απαίτηση για την απόκτηση ειδικής άδειας λειτουργίας έχει εκλείψει.

Με τιμή,

 

 

Ο Πρόεδρος

 

Γιώργος Βουγιούκας

Ιατρός Ακτινολόγος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Ιωάννης Καραμηνάς

Βιοχημικός