27/01/2021 - Έγγραφο προς το Υπ. Υγείας για τη συλλογή στοιχείων COVID 19

Προς:    
Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια
Κοινοποίηση:Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο


Αθήνα, 27/01/2021

Αρ. Πρωτ. 72


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Θέμα: Συλλογή στοιχείων Covid 19

Λάβαμε στις 20.01.2021 την Γνωμοδότηση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου σας σχετικά με το υπ’ αρ. Πρωτ. 71/15-12-2020 του ΠΑΣΙΔΙΚ με θέμα «Προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 8389/10-12-2020 εγγράφου που απεστάλη από το γραφείο του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας».
Ο ΠΑΣΙΔΙΚ, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των μελών του αλλά λαμβάνοντας υπόψη και την δημόσια υγεία, προέβη άμεσα στην ενδελεχή εξέταση του ζητήματος και στην μετέπειτα έκδοση και δημοσίευση του ως άνω εγγράφου στην ιστοσελίδα του, σε συνέχεια της πάνδημης αντίδρασης του κλάδου παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ήτοι των διαγνωστικών εργαστηρίων της χώρας, που προκάλεσε η κοινοποίηση του εγγράφου με θέμα «Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19» εκ μέρους του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Εκφράσαμε μάλιστα σε συνεργάτη του κ. Γεν. Γραμματέα και προφορικά τα πρακτικά προβλήματα.
Παρά τις αιτιάσεις που προβάλλονται στη γνωμοδότηση του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, ο ΠΑΣΙΔΙΚ και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του εμμένει ότι η μαζική διαβίβαση λιστών με στοιχεία εξεταζόμενων για τους οποίους διενεργήθηκαν εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 από την αρχή της περιόδου της πανδημίας, αποτελεί επεξεργασία υπερβολική και εκτός του σκοπού για τον οποίο συλλέχθηκαν εξ αρχής.
Ναι μεν πρέπει να τηρείται η αρχή της ακρίβειας των δεδομένων, δεν είναι δε δυνατό να επιχειρείται οποιαδήποτε διαπίστωση της ακρίβειας αυτών παραβιάζοντας μία άλλη, θεμελιώδη αρχή, αυτή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, φορτώνοντας ταυτόχρονα με υπερβολικό έργο τους ήδη υπερφορτωμένους φορείς πρωτοβάθμιας υγείας. Άλλωστε ο σκοπός σύστασης και καθημερινής ενημέρωσης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19 από τα Διαγνωστικά Εργαστήρια της χώρας συνίσταται ακριβώς στην ανάγκη ύπαρξης ενός επίσημου δημόσιου αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει επικαιροποιημένα και αληθή στοιχεία. Περαιτέρω, τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών COVID-19 σε καμία περίπτωση δεν δύναται να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς και επαναλαμβανόμενης διαβίβασης μεταξύ των διαγνωστικών εργαστηρίων, της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και του Υπουργείου Υγείας (και αυτό εξαρχής) κάθε φορά που οργανώνεται μία διαδικασία ελέγχου της ακρίβειάς τους. Τα διαγνωστικά εργαστήρια έχουν ήδη τεράστιο φόρτο εργασίας. Τονίζουμε ότι ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμολογήσεις των εξετάσεων COVID-19 η οποία αντιστοίχως απαιτεί την παροχή τεράστιου όγκου επεξεργασμένων πληροφορικών. Θα πρέπει να αποφασίσει το Κράτος τι επιθυμεί. Να απασχολείται το προσωπικό των φορέων ΠΦΥ με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ή με ελεγκτικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες;
Τέλος, ο ΠΑΣΙΔΙΚ επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι το 2018, όταν και ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η διαβίβαση κρίσιμων συνόλων ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, όχι μόνο δεν οργάνωσε τη διαβίβασή τους, αλλά αντιτάχθηκε σθεναρά στην επεξεργασία αυτή και με επίσημο έγγραφό του επεδίωξε να αποτρέψει την διαβίβαση αυτή. Σε καμία περίπτωση δε η διαδικασία που εφαρμόστηκε τότε, παρά τις επισημάνσεις του ΠΑΣΙΔΙΚ, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογητική βάση για την επανάληψη της πρακτικής συνεχούς διαβίβασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών της χώρας μεταξύ υπηρεσιών και Διαγνωστικών Εργαστηρίων. Αντιθέτως, είμαστε στην διάθεσή σας να βοηθήσουμε με κάθε πρακτικό και νόμιμο τρόπο.
Παρακαλούμε για την δική σας παρέμβαση έτσι ώστε να προστατευτεί το έργο μας στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Οι φορείς ΠΦΥ χρειάζονται και αυτοί το ενδιαφέρον και την προστασία σας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Με τιμή,

       Πρόεδρος                            Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Καραμηνάς                        Ιωάννης Μάκκας