05/08/2020 - Άσκηση προσφυγής κατά των σημειωμάτων του claw back

Αθήνα, 05/08/2020

Δελτίο Τύπου


Αναφορικά με τα σημειώματα του claw back που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα από τον ΕΟΠΥΥ στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού (e-ΔΑΠΥ), επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σημειώματα αυτά είναι ατομικές διοικητικές πράξεις και συνεπώς ο Σύνδεσμός μας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα μέλη του στην δικαστική τους προσβολή.
Ο κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ πάροχος οφείλει να διεκδικήσει δικαστικά την ακύρωσή τους, ειδικά μετά την διαπιστωμένη κατά συρροή εγκληματική πρόθεση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να προσθέτει εξετάσεις στον κωδικό από τον οποίο πληρώνονται τα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς παράλληλα να προσθέτει χρήματα στον προϋπολογισμό αυτό, γνωρίζοντας ότι τη ¨ζημιά¨  θα την πληρώσει κάποιος άλλος...
Αυτή η κακόβουλη ενέργεια από την πλευρά του Οργανισμού διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει να επαναλαμβάνεται, παρότι πλέον η χώρα μας κινείται εκτός πλαισίου μνημονίων και χωρίς να έχει λάβει κανένα μέτρο περιστολής των δαπανών για να ελαφρύνει τους παρόχους από το δυσβάσταχτο βάρος αυτών των ποσών επιστροφής.
Η τακτική της σιωπηρής αποδοχής αυτής της κατάστασης τα προηγούμενα 2 χρόνια, φαίνεται ότι δεν απέδωσε καρπούς. Τα ποσά του claw back αυξάνονται γεωμετρικά από έτος σε έτος, αφού δεν πραγματοποιείται κοστολογική εκτίμηση των αναγκών του υγειονομικά καλυπτόμενου πληθυσμού. Δημιουργούνται προϋπολογισμοί χωρίς πραγματική ανάλυση και εκτίμηση των αναγκών των πολιτών.
Με την κοινοποίηση του claw back για 7η συνεχόμενη χρονιά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζει την εφαρμογή των άδικων μέτρων ¨κουρέματος¨ των οφειλών προς τους παρόχους υγείας.
Η θέση του Συλλόγου μας είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τη στιγμή μάλιστα που εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, τα διαγνωστικά κέντρα στήριξαν ανελλιπώς, το ελλιπές σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας και συνεπώς προτείνουμε την δικαστική προσβολή τους ως ελάχιστο μέσο αντίδρασης.
Εφιστούμε την προσοχή σας στην προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής (λόγω και των διακοπών του Αυγούστου), η οποία είναι 60 ημέρες από την γνωστοποίηση.