05/05/2020 - Η ελάφρυνση των διαγνωστικών κέντρων είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ!

    Αθήνα, 5/5/2020

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    H Κυβερνητική υποστήριξη προς τις ιδιωτικές κλινικές που περιέχεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Μαΐου 2020 μέσω της απομείωσης του δυσθεώρητου Clawback που επιβλήθηκε στους παρόχους υπηρεσιών υγείας για το 2019 αλλά και του ΦΠΑ είναι μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση.
    Όμως ταυτόχρονα εκφράζουμε την απορία μας για τον λόγο που εξαιρέθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την σχετική στήριξη. Η ένταξη των Παρόχων στους πληττόμενους κλάδους για τον μήνα Απρίλιο είναι σταγόνα στον ωκεανό του Clawback που θα καταλογιστεί για το έτος 2019. Η πολιτική της κοινωνικής πολιτικής με τα λεφτά των Παρόχων (εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού του) έφτασε στην κορύφωσή της το 2019 και απειλεί να καταστρέψει τα διαγνωστικά κέντρα.
    Η ελάφρυνση των διαγνωστικών κέντρων είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ εφόσον η Κυβέρνηση επιθυμεί την επιβίωσή τους. Η συνέχιση της χρηματοδότησης του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας από τα διαγνωστικά κέντρα δεν μπορεί να συνεχιστεί για αντικειμενικούς λόγους πλέον και ανεξάρτητα της «δυναμικής» του κάθε διαγνωστικού κέντρου. Οι καταστάσεις απλά μας υπερβαίνουν!
    Η Κυβέρνηση επιτέλους θα πρέπει να αποφασίσει τι Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας επιθυμεί. Ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να λύσει άμεσα το πρόβλημα. Ειδάλλως θα βρεθεί προ των ευθυνών του σύντομα με την κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.
    Μέχρι τώρα μοναδική μέριμνα του κ. Κικίλια ήταν η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Έκανε και το πρώτο βήμα με την ελάφρυνση των ιδιωτικών κλινικών.
    Όμως η πραγματική ανάγκη βρίσκεται στους χιλιάδες παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχουν πιεστεί όλα τα προηγούμενα έτη, με αποκορύφωση το 2019.
    Ρωτάμε εάν υπάρχει στρατηγική για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το σύστημα Υγείας της χώρας βασίζεται (και θα βασίζεται αποκλειστικά στην μετά κορωνοϊό εποχή) στην αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων με την μεταφορά των διαγνωστικών εξετάσεων εκτός δημοσίων δομών. Αλήθεια ποιος επιθυμεί να κάνει μια ακτινογραφία σε ένα νοσοκομείο;
    Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να απαλύνει τις καταστροφικές συνέπειες του Clawback του 2019 για διαγνωστικά εργαστήρια διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα τόσο των εργαστηρίων όσο και του Συστήματος Υγείας της χώρας.