16/04/2020 - Δελτίο Τύπου για τα μέτρα ελάφρυνσης

    Αθήνα,16/04/2020

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Πληροφορούμαστε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο παροχής οικονομικών ελαφρύνσεων μέσω της απομείωσης του δυσθεώρητου Clawback που επιβλήθηκε στους παρόχους υπηρεσιών υγείας για το 2019.
    Το σχέδιο αυτό είναι στην σωστή κατεύθυνση αφού θα υποστηρίξει το σύστημα υγείας της χώρας και θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του (θανάσιμα πληγέντος) κλάδου το 2019.
    Η παρέμβαση αυτή καθίσταται ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ για τους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού:
    α. Επιβαρύνθηκαν με τεράστιο αριθμό επιπλέον (νέων) εξετάσεων χωρίς την αντίστοιχη προσαύξηση του προϋπολογισμού εξαιτίας των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης
    β. Οι προϋπολογισμοί υπηρεσιών υγείας είναι υποχρηματοδοτούμενοι από την αρχή της Ελληνικής κρίσης
    γ. Το σύστημα Υγείας της χώρας βασίζεται (και θα βασίζεται αποκλειστικά στην μετά κορωνοϊό εποχή) στην αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων με την μεταφορά των διαγνωστικών εξετάσεων εκτός δημοσίων δομών. Αλήθεια ποιος επιθυμεί να κάνει μια ακτινογραφία πλέον σε ένα νοσοκομείο;
    Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να απαλύνει τις καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο των διαγνωστικών εργαστηρίων λόγω της εφαρμογής του Clawback του 2019 διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα τόσο των εργαστηρίων όσο και του Συστήματος Υγείας της χώρας.
    Άλλωστε η τυχόν επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την ελάφρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρή και θα υπολείπεται των πλεονεκτημάτων αφού θα μπορέσουν να διατηρηθούν λειτουργικά πολλά διαγνωστικά τα οποία χωρίς την ελάφρυνση θα αναγκαστούν να αναστείλουν την λειτουργία τους.