24/03/2020 - Δελτίο Τύπου για την εξαίρεση των διαγνωστικών κέντρων από τα μέτρα στήριξης

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η υγειονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να ανασταλεί κάθε εξέταση προληπτικής Ιατρικής και εξετάσεις πραγματοποιούν μόνο όσοι ασθενείς αντιμετωπίζουν επείγοντα ή/και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα διαγνωστικά κέντρα με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών και των κρουσμάτων του Κορωνοϊού COVID-19 καθώς οι ασθενείς αποφεύγουν  τα Δημόσια Νοσοκομεία. Και όλα αυτά ενώ στο σύνολο των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων απουσιάζει σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με άδειες ασθενείας, άδειες ειδικού σκοπού κλπ.

Παρ’ όλα αυτά ο κλάδος μας εξαιρέθηκε των μέτρων στήριξης προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα διαγνωστικά κέντρα. Δεν έχουμε έσοδα παρά μόνο έξοδα. Στηρίζουμε το σύστημα Υγείας εξ’ ιδίων πόρων και ταυτόχρονα μας ζητείται να πληρώσουμε κανονικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας. Μέχρι τώρα συμμετείχαμε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να μην υπάρξουν απολύσεις αλλά η οικονομική ασφυξία θα μας αναγκάσει να πάρουμε και τέτοια μέτρα.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβει ουσιαστικά μέτρα και μέριμνα έτσι ώστε να υποστηρικτούν οι δομές μας και να συντονιστεί το σύνολο των παρόχων υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και πρωτότυπη σκέψη για την θεραπεία των ασθενών καθώς όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφύγουμε την έξαρση. Ακόμα και μέτρια έξαρση θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ. Καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει παραδείγματα άλλων χωρών όπως πχ. την Γερμανία που δίνει κίνητρα να συμμετέχουν ιδιώτες σε ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα αντιμετώπισης ή την Βρετανία που υπήρξε συμφωνία μεταξύ του NHS και του ιδιωτικού τομέα για την συντονισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας. Ο εθελοντισμός δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η επίταξη θα είναι μέτρο απελπισίας. Ας λειτουργήσουμε συντονισμένα. Εμείς γνωρίζουμε και μπορούμε.