17/03/2020 - Επιστολή προς Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον κωροναϊό

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2020

Αρ. Πρωτ. : 66

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Οικονομικών     : κ. Σταϊκούρα Χρήστο,
Υπουργό Υγείας                : κ. Κικίλια Βασίλειο
Υπουργό Εργασίας           : κ. Βρούτση Ιωάννη,

 

ΘΕΜΑ: COVID-19 | Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Όλες οι εταιρίες μέλη του Συνδέσμου (Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα), ως όφειλαν, έχουν μείνει ανοικτές για την εξυπηρέτηση των ασθενών σε όλη την Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες και κατόπιν των εξελίξεων αλλά και των αποφάσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, παρατηρείται δραματική πτώση του κύκλου εργασιών, η οποία ανέρχεται τουλάχιστον σε 70%. Καθημερινά ακυρώνονται ραντεβού από τους ασθενείς λόγω φόβου αλλά και λόγω των συστάσεων της Κυβέρνησης να Μείνουν Σπίτι.
Επιπρόσθετα, στο σύνολο των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων απουσιάζει σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με άδειες ασθενείας, άδειες ειδικού σκοπού κλπ.
Ουσιαστικά έχει διακοπεί η προληπτική Ιατρική στο 100% και εξετάσεις πραγματοποιούν μόνο όσοι ασθενείς αντιμετωπίζουν επείγοντα ή/και σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι και δεν προσέρχονται στα Δημόσια Νοσοκομεία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών και των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού COVID-19.
Συνεπώς εμείς ως Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα στηρίζουμε για μια ακόμη φορά έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποσυμφορίζοντας όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία ανά την Επικράτεια.
Ωστόσο, κατόπιν των ανωτέρω γεγονότων, δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στα έξοδα λειτουργίας μας και στις υποχρεώσεις μας, για τους επόμενους μήνες και ανακύπτει σοβαρό θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων μας.
Αποτελεί άμεση ανάγκη, η Κυβέρνηση να προβλέψει άμεσα σειρά μέτρων στήριξης και του κλάδου μας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι προτιμότερο να αναστείλουμε τη λειτουργία μας, όπως και άλλες επιχειρήσεις, αποφεύγοντας καθημερινά προβλήματα (επαφή με ασθενείς που πιθανότητα είναι φορείς του νέου κορωνοϊού COVID-19).
Κύριοι Υπουργοί, παρακαλούμε στα επόμενα μέτρα που θα ανακοινωθούν, να αφορούν και στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, σε εμάς που καθημερινά που μείναμε ανοικτοί και στηρίζουμε τις σημαντικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, επισημαίνουμε την ανάγκη για την απρόσκοπτη καταβολή ποσών από τον ΕΟΠΥΥ.
Εμείς θα είμαστε εδώ, για ακόμη μία φορά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο κοινωνικό σύνολο, ελπίζοντας στην άμεση στήριξη από την Κυβέρνηση για την επιβίωσή μας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                   Ι. Καραμηνάς                                         Ι.Μάκκας