16/03/2020 - Ενημέρωση για τον COV-19

    Αθήνα,16/03/2020

    Ενημέρωση για τον COV-19

    Η κρίση του COVID-19 μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας σε μια δύσκολη για την χώρα και τον κλάδο συγκυρία. Τα χαρακτηριστικά της πανδημίας και η ευκολία μετάδοσης καθιστούν το έργο μας εξαιρετικά δύσκολο. Ταυτόχρονα όμως αυξάνουν την ευθύνη μας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Οι ήδη επιβαρυμένες δημόσιες δομές έχουν ήδη μετατραπεί (ή θα μετατραπούν σύντομα) σε κέντρα υποστήριξης των ευπαθών ομάδων.
    Το βάρος της συνέχισης της παροχής υγειονομικής φροντίδας στον πληθυσμό εναπόκειται στους ιδιώτες παρόχους. Καθήκον, συνεπώς, όλων μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων μας.
    Παρακαλούμε μελετήστε προσεκτικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που έχουν αναρτηθεί στην σελίδα https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/
    Οι αναλυτικές αυτές οδηγίες επικαιροποιούνται ανάλογα με την εξέλιξη της φάσης της πανδημίας.
    Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα λειτουργήσει άμεσα και ηλεκτρονικό forum που θα απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας. Προτείνουμε στα μέλη μας να εγγραφούν και να το παρακολουθούν επισταμένως στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pis.gr .
    Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να καλέσουμε το Υπουργείο Υγείας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων υποστηρίζοντας εμπράκτως και τον ιδιωτικό τομέα. Παρατηρείται για παράδειγμα το απαράδεκτο φαινόμενο να έχουν δεσμευτεί τα αποθέματα ιατρικών μασκών μόνο για τα δημόσια νοσοκομεία και να μην διατίθενται σε ιδιωτικούς φορείς υγείας.
    Επιπλέον, παρότι προβλέπεται προληπτικός έλεγχος των ασθενών για να μειωθεί η διασπορά, εν τούτοις, ο ΕΟΠΥΥ ουδεμία σχετική οδηγία έχει στείλει αναστέλλοντας τις σχετικές συμβατικές προβλέψεις.
    Ο Ιδιωτικός Τομέας είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση των λοιπών αναγκών υγείας της χώρας και θα πρέπει να τύχει ισότιμης προσοχής και να ενταχθεί στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της κρίσης.
    Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, αναμένοντας και τους υπόλοιπους φορείς να κάνουν το δικό τους.