19/08/2017 - Ανακοίνωση μετά από συνάντηση με Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

    Αθήνα, 19/08/2017

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


       Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, έγινε συνάντηση στα γραφεία του Οργανισμού όλων των φορέων που εκπροσωπούν μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, με θέμα συζήτησης τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους παρόχους της περιόδου 2012-2015, με τις οφειλές των παρόχων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λόγω της επιβολής αφενός μεν της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών (claw back) και αφετέρου των κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) της περιόδου 2013-2015.
       Οι πάροχοι ενημερώθηκαν ότι λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο Οργανισμός, ο συμψηφισμός πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός Αυγούστου και ότι τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι πάροχοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., περίπου 245 εκατ. ευρώ για τις μονάδες υπηρεσιών Π.Φ.Υ. (Διαγν. Κέντρα, Εργαστήρια και διαγνωστικά εργαστήρια ιδιωτικών Κλινικών), να δοθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και σε χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους 2018.
       Συζητήθηκε επίσης ο καλύτερος τρόπος συλλογής των εγγράφων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το περιορισμένο προσωπικό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κυρίως στις Περιφεριακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) των μεγάλων αστικών κέντρων  (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις τρέχουσες υποχρεώσεις των υπαλλήλων του Οργανισμού (έλεγχος των απαιτήσεων των παρόχων του τρέχοντος έτους, ενστάσεις παρόχων και άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας) και ακούστηκαν διάφορες προτάσεις γύρω από αυτό το θέμα, ενώ προτάθηκε ακόμη από τους εκπροσώπους των φορέων να συμπεριληφθεί στις δόσεις των οφειλομένων από τους παρόχους χρημάτων  και το ποσό που αφορά το claw back του Β’ εξαμήνου έτους 2016, έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι οι μήνες του τρέχοντος έτους έστω και με τη μείωση λόγω της αντίστοιχης δόσης που θα παρακρατείται.
       Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την υποχρέωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να διερευνήσει την καταλληλότερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη λύση για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής και να μας την κοινοποιήσει μέσω ανακοίνωσης του εντός της προσεχούς εβδομάδος και όσο γίνεται νωρίτερα, για να μπορέσουν οι πάροχοι να ανταποκριθούν στη συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων, δεδομένου ότι διανύουμε τον κατεξοχήν μήνα διακοπών ολόκληρου του έτους.
       Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα ποσά από εκτελεσμένες διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να επιστρέψουν οι πάροχοι λόγω του claw back και rebate ανέρχονται για το έτος 2013 σε 21 εκατ. ευρώ περίπου, για το έτος 2014 σε 112 εκατ. ευρώ περίπου και για το 2015 σε 110 εκατ. ευρώ περίπου, ποσά που ζητήσαμε να κοινοποιηθούν αναλυτικά μέσω e-ΔΑΠΥ αυτά που αφορούν τον κάθε πάροχο ξεχωριστά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και συμφωνίας των ποσών αυτών με τα λογιστήρια μας. Θυμίζουμε ότι το έτος 2013 οι ιδιωτικές κλινικές είχαν ξεχωριστό όριο προϋπολογισμού από τα Διαγν. Κέντρα και Εργαστήρια, ενώ για τα έτη 2014 και 2015 μπήκαν όλοι οι πάροχοι του ΚΑΕ 0671.01 που παρέχουν διαγνωστικές εξετάσεις σ΄ένα  ενιαίο όριο προϋπολογισμού.
       Με την ευκαιρία αυτής της ανακοίνωσης σας ενημερώνουμε ότι, η ενταλματοποίηση και η πληρωμή των απαιτήσεων μας μηνός Μαρτίου τρέχοντος έτους συνεχίζεται κανονικά και θα ολοκληρωθεί για όλους τους παρόχους Π.Φ.Υ. μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός, ενώ παράλληλα και σύμφωνα με παλαιότερη δέσμευση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα ξεκινήσει η εκκαθάριση μηνός Απριλίου και στην συνέχεια αυτή του μηνός Μάιου, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου να έχουν εξοφληθεί και οι δύο αυτοί μήνες.

     

        Ο  Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας
    Δρ Γεώργιος Βουγιούκας                     Ιωάννης Καραμηνάς
    Ιατρός Ακτινολόγος                               Βιοχημικός