02/02/2016 - Σχετικά με τα 24 εκατ. ευρώ της έξτρα χρηματοδότησης (2014)

    Αθήνα, 02/02/2016

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


       Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, Δευτέρα 01/02/2016, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης επανέφερε με επίκαιρη ερώτηση του, την υπόθεση των "χαμένων" 24 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ήταν η εξτρά πίστωση για τους παρόχους του Ν. Αττικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) όπως είχε αποφασιστεί από τον τότε Υπουργό Υγείας και είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το 2014 με έγκριση του Γ.Λ.Κ., μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Οργανισμού τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.
       Πιο συγκεκριμένα, προστέθηκε στον ΚΑΕ εσόδων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από κρατική επιχορήγηση το ποσό των 24 εκατ. ευρώ, με ισόποση αύξηση του ΚΑΕ εξόδων για τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, χρήματα που είχαν ως σκοπό να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για τις ιδιωτικές μονάδες παροχής εργαστηριακής ιατρικής που δραστηριοποιούνται ειδικά στον Ν. Αττικής, οι οποίες εξυπηρέτησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας των πρώην ιατρείων του Ι.Κ.Α. και στη συνέχεια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφού τους πρώτους μήνες του έτους 2014 οι δημόσιες δομές Π.Φ.Υ. χρειάστηκε να κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα, όταν γινόταν η μεταρρύθμιση για να δημιουργηθεί το Π.Ε.Δ.Υ.
       Στην απάντηση του ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας αναγνώρισε την έγκριση της χορήγησης της πίστωσης των 24 εκατ. ευρώ, τη σχετική τροποποίηση που ακολούθησε στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την πράξη κατάθεσης των χρημάτων αυτών στο λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και  δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα.
          Βέβαια, ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να αποδοθούν γενικώς προς τους παρόχους και όχι μόνο προς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια του Ν. Αττικής όπως είχε αρχικά προβλεφθεί και ότι τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος που θα φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή, θα συμπεριλαμβάνεται και αυτή η ρύθμιση.
       Τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια αναμένουν με αγωνία την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης και την καταβολή των χρημάτων τα οποία έχουν τόσο ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, αφού για τρία συναπτά έτη έχουν ζημιογόνες χρήσεις μετά και τις αυθαίρετες περικοπές που έχουν υποστεί στις αποζημιώσεις τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., περικοπές που ξεπερνούν το 50% της αξίας των διενεργούμενων (στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ η αγωνία τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει πολλά υποσχεθεί, αλλά σε κανένα από τα υπεσχημένα δεν είναι μέχρι στιγμής συνεπής.
         

            Ο Πρόεδρος                               Ο Α' Αντιπρόεδρος
         Γεώργιος Βουγιούκας                      Ευάγγελος Κατσίκης
    Ιατρός Ακτινολόγος                             Δικηγόρος